Śmiertelnie niebezpieczne kombajny!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Purchawa, na prezydenta!!!!!
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Trwają żniwa, a to wiąże się z wyjazdem na drogi ciężkiego sprzętu rolniczego, który - niestety - jest śmiertelnym zagrożeniem dla podróżujących samochodami osobowymi.

Kombajny i traktory poruszają się o wiele wolniej od innych użytkowników dróg, często zajmują również więcej niż jeden pas ruchu, a to oznacza, że wyjeżdżający zza zakrętu kierowca często nie ma miejsca ani na hamowanie, ani na manewr omijania.

W dodatku rolnikom często nie chce się demontować urządzeń rolniczych, które powinny być przewożone na przyczepie za pojazdem.

całość na:
    [interia.pl - link]

i znowu howard7 załączył szperacz
    Załączone pliki
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• marcind
      Rider
      • 2005
      • 438

Nie chce bronic wszystkich rolnikow, ale nie jest tak zle, naprawde staraja sie nie przeszkadzac na drogach. Wydaje mi sie ze ten golf na tej fotce nie jechal przepisowe 50 km/h bo az tak by sie wbil....
      Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
      mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez marcind
        Wydaje mi sie ze ten golf na tej fotce nie jechal przepisowe 50 km/h bo az tak by sie wbil....
        no wiesz, nie odkryles ameryki - nikt tyle nie jedzie :wink:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• marcind
          Rider
          • 2005
          • 438

W srode (16-go) pomagalem rodzince i zwozilismy slome sprasowana. Przyczepa dwuosiowa, zaladowana 5 kondygnacji do gory. Sam kierowalem ciagnikiem, jezdzilem przy samej prawej krawedzi, az sloma sie ocierala o drzewa, ale i to nie pomoze jak ktos zaczynal mnie wyprzedzac a z naprzeciwka nadjezdzal ktos powiedzmy 100 km/h. Zrobilem tylko 5 kursow na pole a 2 takie sytuacje byly. Na szczescie wyrobili sie ale wygladalo to nieciekawie... :roll:
          Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
          mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Masmo
            L&K
            • 2005
            • 1145

Zamieszczone przez marcind
            Nie chce bronic wszystkich rolnikow, ale nie jest tak zle, naprawde staraja sie nie przeszkadzac na drogach. Wydaje mi sie ze ten golf na tej fotce nie jechal przepisowe 50 km/h bo az tak by sie wbil....
            Może niewielka część rolników jedzie sensownie. Natomiast większość to głupi zabójcy (tak jak na zdjęciu). Jeżdżą bez oświetlenia po zmroku, skręcają w lewo bez kierunkowskazu i nie patrzą w lusterka. A kombajniści są do :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic : Po drodze nie może się poruszać coś co jest szersze niż 2,5m. Kombajn musi mieć zdemontowany element tnący i ciągnąc go za sobą. W cywilizowanych krajach takie numery jak odwalają nasi rolnicy są nie do pomyślenia: tam kążdy traktor ma światło błyskowe i maszyny mają zdemontowane elementy szersze.
            Osobną kwestią jest tak zwane ograniczenie dostępności głównych dróg krajowych. W Naszym pięknym kraju mamy niezbyt mądrych urzędników zarządzajacych drogami. W normalnych krajach drogi przelotowe to co najmniej drogi ekspresowe na których nie jest dopuszczalny ruch pojazdów typu ciągnik, kombajn itp. Aby tak zrobić muszą być zbudowane drogi serwisowe (dojazdy do pól, wyjazdy z posesji). A u nasz żeby trochę zaoszczędzić nie wybudowano takich dróg i wszyscy poruszamy się przelotowymi drogami na których z natury rzeczy rozwijamy duże prędkości (np Gierkówka). Nie trzeba być genuszem, żeby się domyśleć do czego to prowadzi. Oficjalne statystyki mówią o tym że winni wypadków są głownie kierowcy. Prawda jest taka że w wiekszości przypadków spółwine są rozwiazania w projecie dróg o ich stanie nie wspominając.
            Życzę dużo szczęścia i nie trafienia na taki kombajn za Waszym zakrętem.
            Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

Zamieszczone przez Masmo
              Może niewielka część rolników jedzie sensownie. Natomiast większość to głupi zabójcy (tak jak na zdjęciu).
              Mieszkam na wschodzie gdzie rolnictwa jest mase.. kombajny, traktory i podobny sprzęt rolniczy. Nie spotkałem jeszcze kombajnu który by celowo tarasował drogę, zawsze jadą ile mogą poboczem, zawsze zatrzymuja się i daja wyprzedzić...

Co do traktorów, przyczep i innego sprzętu.. to róznie z tym bywa. Fakt... nawiększy problem to brak widocznego oświetlenia szczególnie po zmroku.

Większym zagrożeniem są małolaci, szalejący w swoich leciwych golfach II, audi b3 b4 i innych nasto czy dziesto letnich pojazdach, będących kiepskim stanie technicznym.

W biały dzień nie zauważyć kombajnu jadąc zgodnie z przepisami i na trzeźwo ??? Bez przesady....

Komentarz

• Masmo
                L&K
                • 2005
                • 1145

Zamieszczone przez bezduszny
                ....W biały dzień nie zauważyć kombajnu jadąc zgodnie z przepisami i na trzeźwo ??? Bez przesady....
                Kolega chyba nie zna przepisów! Kombajn ma duuużo szerszy element tnący niz dopuszczlane 2,5 m.
                Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

No i co z tego, że ma szerszy ? Jest wielki jak stodoła...

Jak by się drzewo czy słup przewrócił na drogę to też tłumaczenie, że jest szerszy/dłuższy niż 2,5m i dlatego przywaliłem w niego ?

Komentarz

• Masmo
                    L&K
                    • 2005
                    • 1145

Zamieszczone przez bezduszny
                    No i co z tego, że ma szerszy ? Jest wielki jak stodoła...
                    Wiec zgodnie z przepisami nie może się poruszać po drodze publicznej bez złożenia elementu tnącego (header'a). Proste i jednoznaczne??? I łamiąc ten przepis ten kombajnista przyczynił się do śmierci kierowcy golfa, który też pewnie nie był bez winy łamiąc ograniczenie prędkości. Zazwyczaj dochodzi do wypadków ze splotu nieszczęśliwych zdarzeń. Ale kombajniści wyjerzdzający na drogi publiczne z rozłożonym elementem tnącym są potencjalnymi zabójcami.

Też dużo jeżdze przez tereny rolnicze (Żuławy) i prawie codziennie napotykam na niebezpieczeństwo wytworzone przez rolników:
                    Kombajny (przktycznie żaden kombajnista nie składa headera);
                    Maszyny rolnicze bez właściwego oświetlenia (bez chociażby jednego świała lub odblasku);
                    Maszyny z niesamowicie szerokim pługami, bronami itp;
                    Maszyny ubłocone do granic możliwości wyjeżdzjące na drogę i zostawiające warstwę mokrego błota na której można wpaść w poślizg.
                    Pracowałem trochę jako student w Norwegii u rolników. I porównując naszi rolnicy muszą diametralnie zmienić swój stosunek do spraw bezpieczeństwa.

Komentarz

• MZD
                      Ambiente
                      • 2004
                      • 242

W tym roku na trasie Wa-wa - Kudowa Zdrój mijałem ze 4 takie kombajny. I moje odczucie jest takie że ich kierowcy wcale się nie przejmują pozostałymi pojazdami na drodze. A w pagórkowatym/górzystym terenie jest to szczególnie niebezpieczne.
                      Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

Pracuję...